Alianční 2023

Začátek nového roku patří již opakovaně aliančním shromážděním. Věc na Valašsku ještě před nedávnou dobou naprosto nemožná. Věřící ze všech místních církevních ohrádek se bez ohledu na příslušnost sejdou postupně v jednotlivých kostelech či modlitebnách, aby děkovali, chválili a prosili. Ač se naše věrouky v určitých bodech liší, všichni máme jednoho společného Otce. Všichni jsme Jeho děti, všichni máme stejnou naději na spasení. A tak jako jedna velká rodina usedáme pravidelně na přelomu ledna a února svorně vedle sebe a slovem i písní chválíme, děkujeme a prosíme.

První letošní setkání se konalo v úterý 17.ledna v modlitebně církve Apoštolské. Spousta aparatury a dvě obrovská promítací plátna dávala tušit, že velký prostor bude věnován zpěvu. Místností přelétaly z jedné strany na druhou radostné pozdravy sourozenců Kristovy rodiny. Přivítal nás „domácí“ pastor Tomáš Galda, mladý muž s moderním účesem a sympatickým vzezřením. Zahájil šňůru aliančních setkání, na která se všichni moc těšíme. Chválící skupinka nás naladila na kázání, které pro nás připravil kazatel církve Adventistů sedmého dne Hynek Dona. Základním textem pro jeho úvahu byl žalm 23. a novozákonní příběh o nasycení davu pomocí 5 chlebů a 2 ryb. Díky požehnání našeho Pána bylo nepatrným množstvím jídla nakrmeno mnoho lidí. Stejně tak naše nepatrné dary mohou být Pánem rozmnoženy natolik, abychom mohli učinit velké věci a pomoci mnohým lidem.

Modlitební chvilka tohoto setkání byla rozdělena na 3 oblasti. Sklonili jsme se nejprve v prosbách za potřeby jednotlivých církví našeho města, následně za moudrost při volbě budoucího prezidenta a potřetí jsme prosili za Ukrajinu, zemi neustále sužovanou válkou. Zvláště poslední část těchto chvil byla velmi emotivní, už kvůli přítomnosti několika Ukrajinských uprchlíků, kteří našli pomoc a azyl díky našim církvím.

Chválící skupinka složená ze 3 sester a jednoho bratra nás provedla několika krásnými písněmi, kterými jsme oficiální podvečer zakončili. Nešlo však jen o modlitby. Naše setkání mělo i praktický smysl – všichni jsme se zúčastnili dobrovolné sbírky na místní hospic. Tato sbírka bude pokračovat i na příštích aliančních.

Jak už je dobrým zvykem, alianční setkání bylo ukončeno posezením v místní kavárničce. Různorodé stolečky, obrázky z notového papíru složeného do tvaru hvězdy, starobylé dveře přetvořené na věšáky a pohodlná křesílka vytváří velmi útulnou atmosféru. Zcela v rozporu s recesistní cedulí z doby bývalého režimu „Nezaměstnaným vstup zakázán“ je zde umožněno každému příchozímu bez rozdílu prožít příjemné chvíle, povyprávět s přáteli, sdílet své problémy i radosti. A to jsme také rádi udělali. Povzbuzeni milým setkáním těšíme se na další alianční.