Ve středu 9.března 2023 jsme přivítali v našem sboru vzácnou návštěvu – bratra Jana Dymáčka, který přislíbil našemu Adra Klubu zdraví přednášku na téma „Co by se měl muž naučit od ženy a žena od muže“. Konala se v rámci akcí NTM. Bratra Dymáčka váže k Valašsku éra jeho skvělých a do dneška vzpomínaných přednášek k odvykání kouření, které zde před řadou let pořádal. K tomuto tématu ho přímo předurčuje jeho příjmení (Dymáček).

Měli jsme skvělou příležitost s bratrem a jeho manželkou pohovořit u dobrého jídla, a následně si udělat modlitební chvilku za naše partnerské vztahy, vztahy ve sboru, v rodině, v zaměstnání, a vztahy s přáteli.

Hodina 17-tá znamenala přesun do malého sálu knihovny, kde se konala přednáška. Anotace zvala na „besedu vážnou, místy humornou“, a tou opravdu byla. Bratr Dymáček za své dlouholeté praxe posbíral řadu praktických zkušeností, kterými nám svou přednášku obohatil. Že se přesně trefil do problémů i našich rodin, bylo poznat podle často se ozývajícího smíchu přítomných, kteří se v jeho příkladech poznávali. Mnozí po besedě dospěli k závěru, že jejich protějšky jsou vlastně zcela normální, ačkoli byli původně jiného názoru a chování partnera je přivádělo k čirému zoufalství. Inu muži se od žen svým chováním výrazně liší, a je to tak správně. Protože se můžeme vzájemně doplňovat, učit se od sebe a budovat stále hezčí a funkčnější vztah. Stačí rozdílnosti jen pochopit.

Beseda se nám moc líbila, a protože jsme ji v širokém dalekém okolí vychválili, zatoužili po ní i ti, kteří se dostavit nemohli. Přikládám proto odkaz na stejnou besedu, kterou měl bratr Dymáček ve sboru Brno-Olomoucká.

Děkujeme za příjemný večer, a protože bratr Dymáček vyniká i na poli cestovatelském a podniká velmi zajímavé cesty do Izraele, nebo po stopách apoštola Pavla, věřím, že jeho beseda u nás nebyla poslední.