Dnešní mladí to mají svým způsobem lehké – pokud jsou dobrodružné povahy, seberou svých pět švestek do krosny a vyrazí do světa. Přesně to udělal v roce 2015 náš dnešní přednášející sympaťák Tomáš Štěpán. Po pracovní dovolené na Novém Zélandu se usadil v Kanadě – zemi medvědů a tisíců jezer. Podařilo se mu procestovat destinace jako Albánie, Rumunsko, Vietnam, Laos, Kambodža, Malajsie, Singapur, Jižní Afrika, Svazijsko, Botswana, Kolumbie, Guatemala, Indie a další. Ze svých cest připravuje přednášky a zábavnou formou  se snaží  lidem  ukázat krásy těchto zemí. Nás seznámil s nádhernou Kolumbií a Guatemalou.

Na cestu do těchto dvou zemí vyrazil v době, kdy většina z nás seděla doma a neodvážila se opustit katastr obce. Byl právě lockdown. Cesta do Kolumbie pro pana Štěpána bylo první seznámení s Latinskou Amerikou. Představil nám hlavní město Bogotu ve výšce 3 000 m.n.m., potom jsme vyrazili na aktivní vulkán Puracé. Pokračovali jsme zapadlými vesnicemi horského údolí až do pohoří vysokých And národního parku Los Nevados. Navštívili jsme koloniální města, památky UNESCO či Karibské pobřeží. Náš průvodce cestuje zásadně místní dopravou, autostopem nebo pěšky, což někdy přináší komplikace v podobě autobusu zapadlého v blátě, promočeného oblečení, nebo zbytečně utracených peněz za průvodce, který nakonec svůj závazek nesplní. Na svých cestách spí pod stanem nebo u domorodců. Rád vyhledává místní školy a farmy. Kolumbie je země přírodních krás a usměvavých lidí.

Pokračovali jsme do pestrobarevné Guatemaly. Říši bájných Mayů nám připomenou ruiny starověkého města Tikal. Pan Štěpán je milovník hor, proto nemohl vynechat výstup na nejvyšší horu Střední Ameriky vulkán Tajamulco. Guatemala je země vulkánů a pohled na chrlící kráter je nezapomenutelným zážitkem. Guatemalu označili slavní cestovatelé Hanzelka a Zikmund za nejkrásnější zemi na světě, a náš přednášející nám toto tvrzení potvrdil.

Přijali jsme také nabídku na návštěvu Kanady a Botswany, kde náš přednášející působí jako průvodce. Svým klientům zajistí vše přes letenku, ubytování, jídlo i průvodcovské služby.

Skvělá přednáška byla spojena s ochutnávkou pravé kolumbijské kávy zakoupené přímo z kávové plantáže. Dnešní večer jsme si skutečně užili.

Fuego 3 218 m.n.m